Graviditet, fødsel og koronaviruset | Born Wild PhotographyDet er en merkelig tid akkurat nå når alt kretser om koronaviruset. Jeg skjønner godt at du som blivende mamma kan føle deg både usikker, bekymret og redd for hvordan ting vil gå, og det kan føles vanskelig å finne riktig informasjon. Derfor hadde jeg lyst å samle den viktigste informasjonen til deg her som en liten hjelp på veien. Informasjonen under er innhentet fra fhi.no og Ullevål sykehus.


Er koronaviruset farlig for meg som er gravid?

Det er fortsatt mye vi ikke vet om koronaviruset og gravide, men folkehelseinstituttet skriver at det er lite som tyder på at gravide er særlig utsatt for koronavirussykdom. Man vet heller ikke om viruset kan smitte mellom mamma og baby før, under eller etter fødsel.


Kan partner være med under fødselen?

Er din partner frisk så kan din partner være med under fødselen. Hvis partner er syk med luftveisinfeksjon eller smittet med koronaviruset, kan partner ikke være med på fødselen. Skulle du trenge keisersnitt, så kan partner ikke være med inn på operasjonsstuen, men partner kan då møte deg og babyen etterpå på sykehuset.


Mange gravide er bekymret for å føde uten sin partner, og det skjønner jeg veldig godt. For at hverken du eller din partner skal bli syke, så er det viktig å følge smittevernrådene som er gitt. Hold dere mest mulig hjemme og unngå å treffe andre i den grad det er mulig. Husk god hånd- og hostehygiene.


Hvis partner skulle bli syk, så vil det bli gjort en vurdering om du kan ha med deg en annen ledsager isteden. Det kan derfor være lurt å på forhånd tenke på om du har noen annen person i din omgivelse som du føler deg trygg på og som skulle kunne støtte deg under fødselen. De fleste sykehusene vil nok også kunne tilrettelegge for at partner kan være med under fødselen via Facetime/Skype eller lignende. Hvis du må føde uten ledsager, så vil jordmor være ekstra tilgjengelig for deg, slik at du ikke blir liggende alene. Jeg har selv vært i kontakt med noen kvinner som har født nylig, og de hadde bare positive ting å fortelle, til tross for at ting ikke ble helt som planlagt. Men det er jo slik det oftest er med fødsel, det blir ofte ikke helt som man kanskje hadde trodd eller håpet, men det kan være fint allikevel.


Kan jeg ha med fødselsfotograf/doula?

Nei, skal du føde på sykehus og partneren din er tilstede så er ikke dette mulig akkurat nå. Det er kun 1 ledsager som er lov. Skulle din partner være syk så bør din fødselsfotograf/doula kunne være din ledsager hvis du ønsker dette.


Hva skjer om jeg har fått koronaviruset når min fødsel begynner?

En kvinne som har blitt smittet med korona vil isoleres på sykehuset og vil kunne føde sitt barn på vanlig måte. Etterpå vil hun kunne være samme med sitt barn så lenge hun og baby ikke er alvorlig syke, eller babyen er prematur og trenger intensivbehandling.


Må jeg føde med keisersnitt om jeg er smittet med koronaviruset?

Nei, det er ikke noe som tyder på dette, så du skal kunne føde vaginalt.


Kan partner være med under barselopphold?

Nei, slik situasjonen er akkurat nå kan ikke partner være med på barsel, og annet besøk fra familie, søsken etc er ikke tillat pga hensyn til smitterisiko. Sykehusene ønsker også å holde barseloppholet så kort som mulig, så hvis du og babyen er i bra form kommer dere skrives ut fortest mulig.


Kan jeg amme mitt nyføde barn?

Ja. Det er ikke funnet koronavirus i brystmelk, så det anbefales at mamma ammer babyen sin.


Til slutt, husk at disse rådene kan endre seg når vi får mer kunnskap om koronaviruset. Hold deg oppdatert om de gjeldene anbefalinger gjennom at se på fhi.no, og informasjon fra din lokale fødeavdeling.


Jeg ønsker deg lykke til videre, og trenger du noen å snakke med om dine bekymringer, tanker eller lignende så må du bare sende meg en melding. I tider som dette så er det viktig at vi støtter opp og hjelper hverandre best mulig.


Maria0 kommentarer